Kjærlighet for olivenolje – Møt vår olivenoljesmaker, Cécilie Le Galliard
Som en vinsmaker har en helt unik nese for vin, så har en olivenolje- smaker en utsøkt smak for den edle oljen. Cécile har en slik smakspalett og er en internasjonalt anerkjent olivenoljesmaker og ekspert ved det internasjonale rådet for olivenolje (International Olive Council). Sammen med Cécile velger vi ut verdens beste olivenoljer – og de kommer fra rundt Middelhavet. Cécile lager også smaks- noter for alle våre oljer.
Våre produsenter av olivenolje
Kjærlighet til jorda og oliventrærne, samt hardt arbeid fra menn og kvinner utgjør essensen av våre olivenoljer. Vi kan by på et rikt utvalg av smaker; fra de milde til de intense. Disse oljene er et uunnværlig element på ethvert bord der god mat skal tilberedes og nytes.
Alle våre olivenoljer er nøye utvalgt etter de strengeste krav til kvalitet. De testes på ulike parametere og tappes av oss på egne flasker/bokser der opprinnelse, produsent, olivensort og innhøstingsdato er beskrevet. Oljene er kun fremstilt av håndplukket, fersk olivenfrukt som kaldpresses kort tid, senest innen 24 timer etter innhøsting.
Vårt oljeutvalg – 3 kategorier
- Hverdagsolje: til steking og baking
- Husets olje: en høykvalitets olivenolje til en god pris, som du bruker hver dag
- Grand Cru: smakstilsetter og prikken over i’en
Olivenolje er selve bærebjelken i et komplett måltid – enten du skal steke en entrecôte, bake et brød, lage en dressing eller sette prikken over i’en på en frisk salat. Det du trenger å vite er hvilken olje som egner seg best til det måltidet du forbereder.
Grand Cru olje nyter du kanskje best med et stykke ost, en bit ferskt brød og rå grønnsaker.
Når du skal benytte deg av det store ut- valget av olivenolje vi har til matlaging har vi inndelt våre oljer i 2 kategorier for for å gjøre det enkelt for deg; Hverdagsolje og Husets olje.
Milde olivenoljer
SAVE NATURE: Oliete, Spania
- Produsent: Alberto Alfonso
- Olivenlund: Mi Olivo
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Empeltre
- Intensitet & frukt: Mild & fruktig
Save Nature olivenoljen – et solidarisk prosjekt. Historie, tradisjon og solidaritet. På grunn av fraflytting fra den spanske landsbyen Oliete, i Aragón regionen, døde tusenvis av gamle oliventrær på grunn av mangel på stell og kultivering. Den lokale olivenoljeprodusenten, Alberto Alfonso, tok initiativ til å starte prosjektet “Apadrina un olivo” ved å samle folk og organisasjoner til å adoptere oliventrær for å på den måten redde trærne og gjenreise den stolte olivenkulturen i området. Dette initiativet har ført til adopsjon av 7000 oliven- trær, opprettelse av 14 arbeidsplasser i landsbyen, bevaring av skolen som dermed har 8 ekstra elever, og bygging av en ny olivenoljepresse.
Moden og fruktig med noter av røde frukter, fruktsalat og eple. I munnen finner vi smak av jordbær og blomster. En søtlig bitterhet kombinert med intensitet av nøtteskall. Avslutningen er intens og heftig til tross for sin myke tekstur.
Olivenoljen passer til salat, tomat, dressing, sjømat, grillet hvit fisk, agurk, gaspacho, potetsalat, tomatsalat, grønn salat, grønnkålsalat, spicy mat, yoghurt, fruktsalat, iskrem, sorbet, formkake.
ORO BAILEN: Jaén, Spania
- Produsent: Familien Galvez
- Olivenlund: Oro Bailen
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Arbquina
- Intensitet & frukt: Mild & fruktig
Familien Galvez har produsert høykvalitets olivenolje i tre generasjoner. Olivenlunden Oro Bailen ligger i Jaén, som befinner seg i den sørlige delen av Spania. En av de viktigste faktorene for å fremstille høykvalitets olivenolje er å sikre kortest mulig tid fra olivenene høstes til de går i pressen. Hos Oro Bailén ligger pressen i selve olivenlunden, noe som sikrer svært kort ledetid fra høsting til pressing, og resultatet er extra virgin olivenolje av høy kvalitet.
Fruktig med noter av eple, mandel, fikenblad og tomat. I munnen finner vi aroma av grønt eple og grønt bananskall med en konsistens av ren søthet full av nyanser.
Olivenoljen passer til grønn salat, gresk salat, agurksalat, sjømat-risotto, reker, pizza, pasta, yoghurt- gazpacho, tomat, cottage cheese, sursøt saus, til sterk mat, ratatouille, manchego, tomatsaus, fruktsalat, frukt, iskrem og smoothie.
PEÑARRUBIA: Albacete, Spania
- Produsent: Juan Olivares Fernandes
- Olivenlund: Peñarrubia
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Arbequine
- Intensitet & frukt: Mild & fruktig
Olivenlunden ligger i Castilla-La Mancha, sør for Valencia, og består av mange hundre år gamle trær. Juan Olivares Fernandez er den 5. generasjonen i familiebedriften som produserer økologisk olivenolje.
En olje med en intens grønn farge. På duft og smak har den aromaer av fruktsalat og banan. En veldig grønn følelse i munnen uten bitterhet.
Olivenoljen passer til grønn salat, tomatsalat, havregrøt, fisketartar, laks, hvit fisk, fetaost, intens mat, carpaccio, sjømat, sommersalat, fruktsalat, melon og iskrem.
DOMAINE DES BASTIDETTES: Provence, Frankrike
- Produsent: André Meiffre
- Olivenlund: Domaine des Bastidettes
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: Cayon, Arboussane, Salonnenque
- Intensitet & frukt: Mild & fruktig
Domaine des Bastidettes er en typisk olivenolje fra Provence. Olivenlunden ligger i Crau-dalen i Arles, på terskelen til La Camargue.
Fyldig, moden frukt med noter av syltetøy av røde bær, forbundet med mer urteaktige noter som epler og fikenblad. I munnen er det en fin søthet av tørket frukt, mandel og moden banan. Konsistensen er bløt med et snev av bitterhet i avslutningen.
Olivenoljen passer til grønn salat, tomatsalat, salat niçoise, fruktsalat, frukt, iskrem, dessert, reker, fisk, ceviche, carpaccio, vårlige grønnsaker, melon, vannmelon, fetaost, mynte.
Balanserte olivenoljer
HERITAGE FRUKTIG: Montfort, Frankrike
- Produsent: Maison Brémond 1830
- Olivenlund: Montfort
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Aglandau
- Intensitet & frukt: Balansert & fruktig
Heritage fruktig olivenolje er en utvalgt olje fra vår egen olivenlund i Provence. Oliven blir presset på olivenmøllen i Volx, Luberon, kun få timer etter innhøsting. Ved å presse olivenene så kort tid etter plukking oppnås en extra virgin olivenolje av ypperste kvalitet.
Moden frukt med noter av artisjokkblomster og bakt pære. I munnen er den myk i begynnelsen, etterfulgt av bitterhet som om man hadde spist en oliven høstet direkte fra treet. Noter av pære, nøtteskall, ferske valnøtter og « genêt» som er en fantastisk busk med gule blomster som blomstrer om våren i Sør-Frankrike.
Olivenoljen passer til hvit fisk, asparges og sesongens kokte grønnsaker.
HERITAGE URTEPREGET: Montfort, Frankrike
- Produsent: Maison Brémond 1830
- Olivenlund: Montfort
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Aglandau
- Intensitet & frukt: Balansert & fruktig
Heritage olivenolje urtepreget er en utvalgt olje fra vår egen olivenlund i Provence. Oliven blir presset på olivenmøllen i Volx, Luberon, kun få timer etter innhøsting. Ved å presse olivenene så kort tid etter plukking oppnås en extra virgin olivenolje av ypperste kvalitet.
Grønn og fruktig olivenolje med dufter av bregner og artisjokk blandet med fruktige toner av pære, eple og røde bær. I munnen har den en fin sødme i begynnelse etterfulgt av bitterhet. Vi finner noter av mandel, bananskall og knust grønn oliven.
Olivenoljen passer til potetsalat og tilberedte grønnsaker.
HERITAGE BIO: Montfort, Frankrike
- Produsent: Maison Brémond 1830
- Olivenlund: Montfort
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Aglandau
- Intensitet & frukt: Balansert & fruktig
Heritage bio olivenolje er en utvalgt olivenolje fra vår egen olivenlund i Provence. Oliven blir presset på olivenmøllen i Volx, Luberon, kun få timer etter innhøsting. Ved å presse oliven så kort tid etter plukking oppnås en extra virgin olivenolje av ypperste kvalitet.
Modnet frukt, floral og fyldig med aromatiske noter av tomater, røde bær og nøtter. I munnen oppdager man noter av endive, blomster og tørket frukt. Mild og fyldig i starten, for så å gi plass til en gradvis bitterhet og et snev av stramhet fra oliven plukket i begynnelsen av innhøstingen.
Olivenoljen passer til kylling, fisk, laksetartar, sjømat, mikset salat, salat niçoise, kremet potetsalat, tomatsaus, risotto, pasta, salat, quinoa, couscoussalat, grillet fisk, stekt løk, fiskecarpaccio, stekt frukt, dessert, iskrem, eksotisk fruktsalat.
IL VIUZZO: Toscana, Italia
- Produsent: Gionni og Paolo Pruneti
- Olivenlund: Il Viuzzo
- Innhøsting: Oktober 2021
- Oliven: Leccino, Frontoio
- Intensitet & frukt: Balansert & fruktig
Paolo og Gionni Pruneti overtok familiebedriften etter tredje generasjon. Pruneti-brødrene bestemte seg for å spesialisere seg i oljeproduksjon, og var spesielt oppmerksomme på hver produksjonsfase: fra å gjenopprette gamle oliven- lunder til å velge terreng og kultivarer for de nye, fra beskjæringsteknikker til forbedring av olivenpressing og bevaring. De produserer i dag extra virgin olivenoljer av ekstremt høy kvalitet, skapt ut av fusjonen mellom familieopplevelse og kultur, nye produksjonssystemer og egenskapene til Chianti-landet.
Fruktig og grønn olivenolje, pikant og intens med en eksplosjon av ruccola, gress og tomatplante.
Olivenoljen passer til asparges, brekkbønner, grillmat, gryteretter, linser, belgfrukt, supper, lamme- kjøtt, rødt kjøtt, biff tartar, asiatisk mat, wok, rotgrønnsaker, sopp, til ceviche (blandet med sitrus), sjokoladekake, brownies og sjokolademousse.
CENTONZE: Sicilia, Italia
- Produsent: Antonio Centonze
- Olivenlund: Centonze Bio
- Innhøsting: Oktober 2021
- Oliven: 100% Nocellara del Belice
- Intensitet & frukt: Balansert & urtepreget
Olivenlunden Centonze «Case di Latomie» ligger i Castelvetrano. Latomie er gamle steinbrudd som står igjen i olivenlunden etter grekerne (800 fvt). Antonio Centonze dyrker økologiske oliven og sitrusfrukter. Hans eldste oliventre er 1200 år gammel.
Fruktig med modne noter av tomatplante, artisjokk og eple. I munnen finner vi igjen eple og tomat. En fyldig konsistens som etterlater et snev av bitterhet i halsen.
Olivenoljen passer til fisk, sjømat, kylling, risotto med asparges, tomat- og basilikumsalat, vegetarretter, stekte tomater, pizza, pasta, avokado, dressing, cæsarsalat, tomat og mozzarella, carpaccio, tomat-gazpacho, wok, fiskesuppe, iskrem, mangosalat sjokoladekake, formkake.
LA RISERVA: Lazio, Italia
- Produsent: Anna Maria de Rossi
- Olivenlund: La Riserva Bio
- Innhøsting: Oktober 2021
- Oliven: Canino, Leccino
- Intensitet & frukt: Balansert & fruktig
Olivenlunden, La Riserva, ligger i den gamle etruskiske byen Tuscania, i Viterbo-provinsen, nord for Roma. Det var først på 80-tallet, da Giovanni Papacchini arvet 100 oliventrær av sin far, at han bestemte seg for å bli olivenoljeprodusent. I dag har Giovanni 3000 trær og dyrker hovedsakelig økologiske Canino oliven som er den mest utbredte olivensorten i Lazio. En olivensort som også ble dyrket av etruskerne allerede 500 år f.Kr. Olivenoljer presset på Canino oliven er ettertraktet for sin friske og delikate smak.
En intens og pikant olivenolje med en fløyels- myk konsistens. Aroma av eple, banan og mandelblad.
Olivenoljen passer til stekte poteter, risotto, pasta, pizza, tomatsaus, tomat gazpacho, avokado, egg, quinoa, couscoussalat, løk, tomat & mozzarella, brokkoli, potetmos, søtpotetmos, marinade, kylling, sjømat, ceviche, laksetartar, kålsalat, råkost salat og eksotisk fruktsalat.
Intense olivenoljer
ULTRA VERTE: Andalucia, Spania
- Produsent: Juan de Dios Garcìa Casas
- Olivenlund: Omed
- Innhøsting: Oktober 2021
- Oliven: 100% Picual
- Intensitet & frukt: Intens og urtepreget
Ultra Verte er en extra virgin olivenolje fra den første innhøstningen i Andalucia i Spania, da er olivenene fortsatt grønne og umodne og proppfulle av antioksidanter. Oljen er grønn, aromatisk og intens. Ekte smaksbombe! Årets Ultra Verte olje er presset på 100% Picual-oliven og kommer fra olivenlunden Omed som ligger i Sierra Nevada, Andalucia, Spania.
Nydelig grønn olivenolje med en fin smaragd- farge, og ulike aroma av tomatplante, basilikum, bananskall og friskt gress. I munnen har den en fin balanse mellom fyldighet og intensitet, med noter av bananskall, mandelskall og ferske tomater plukket tidlig sommer.
Olivenoljen passer til friske salater, rå, kokte og grillede grønnsaker, fisk (laksetartar), sjømat, lyst og rødt kjøtt (rå eller grillet), risotto, gryteretter, suppe, pasta, ost (parmesan, pecorino, man- chego, fersk chèvre), dessert (med sjokolade, fruktsalat og til is). Prøv også Ultra Verte for å lage en pesto eller i curry.
RÉCOLTE EXCLUSIVE: Malaga, Spania
- Produsent: Victor Manuel Perez Serrano
- Olivenlund: Aceites Finca la Torre
- Innhøsting: Oktober 2021
- Oliven: 100% Hojiblanca
- Intensitet & frukt: Intens & urtepreget
Årets Récolte Exclusive kommer fra olivenlunden Aceites Finca la Torre i Malaga, Spania. Produsenten Victor Manuel Perez Serrano og resten av hans team jobber etter prinsippet om at dersom olivenlunden håndteres riktig, med respekt for dens biologiske prosesser, vil dette resultere i oliven av ypperste kvalitet. Finca la Torre produserer etter økologiske og biodynamiske prinsipper, og fremstiller extra virgin olivenolje av ypperste kvalitet.
I munnen har olivenoljen en elegant tekstur med en intens aroma av grønt bananskall, tomat- planter, mentol og ferskt gress. Vi merker en lett bitterhet og en pikant avslutning som er karakteristisk for oliventypen Hojiblanca.
Olivenoljen passer til suppe, lasagne, pizza, tomatsaus, risotto med asparges, rotgrønnsaker, suppe, brekkbønner, stekte grønnsaker, lammekjøtt, belgfrukter, vegetarretter, bacalao, grillmat, sjokoladekake, sjokolade mousse og brownies.
CICCOLELLA: Puglia, Italia
-
- Produsent: Guiseppe Ciccolella
- Olivenlund: Azienda Agricola La Ciccolella
- Innhøsting: November 2021
- Oliven: 100% Ogliarola Barese
- Intensitet & frukt: Intens & urtepreget
Olivenlunden, Azienda Agricola La Ciccolella, har ca 8000 oliventrær av typen Coratina og Ogliarola. Den dekker et stort område nær byene Giovinazzo, Molfetta og Terlizzi nord for Bari. Ciccolella-familien sin historie i provinsen Bari går helt tilbake til 1878. I over 4 generasjoner har familien lidenskapelig viet sine liv til arbeidet med jorden og trærne. I dag produserer selskapet, ledet av Giuseppe Ciccolella, en overlegen kvalitets extra virgin olivenolje, takket være det lidenskapelige arbeidet med jorden og trærne og dyktig ledelse. Giuseppe Ciccolella har vunnet flere priser for sine oljer.
En aromatisk og harmonisk grønn fruktighet med dominerende noter av mandel, både på duft og smak. Konsistensen er bløt og frisk. En fin balanse mellom intensitet, skarphet og bitterhet som avslører frisk mandel og grønne oliven.
Olivenoljen passer til suppe, fiskesuppe, rotgrønnsaker, blomkål, asparges, brekkbønner, belgfrukt, marinade med appelsin, carpaccio av kjøtt, sopp, gryteretter, pizza, grillmat, grillede grønnsaker, lammekjøtt, asiatisk mat, wok, sjokoladekake, sjokolademousse og brownies.
GALIOTO: Sicilia, Italia
-
- Produsent: Giovanni Galioto
- Olivenlund: Azienda Agricola Fisicaro Sebastiana
- Innhøsting: Oktober 2021
- Oliven: 100% Tonda Iblea
- Intensitet & frukt: Intens & urtepreget
Giovanni Galioto produserer fine, ekstra virgin olivenoljer av utmerket kvalitet ved å kombinere tradisjon og de nyeste teknologiske innovasjoner. Det legges stor vekt på hver fase av produksjonen; nøye utvalgte oliven høstes forsiktig for hånd når olivenene ikke er helt modne ennå. Pressingen av olivenene gjøres innen få timer etter høstingen for å sikre oljens høye kvalitet.
Fruktig med grønne noter av artisjokk, grønt bananskall og ruccola. Duft av grønt eple, gress og fersk mandel. I munnen har den en god balanse mellom intensitet, bitterhet og fylde, akkurat som den grønne oliven som vi spiser rett fra treet.
Passer til sopp, supper, rotgrønnsaker, kjøttgryter, vegetarretter, belgfrukter, linser, asparges, brekkbønner, salt fisk, lammekjøtt, rødt kjøtt, grillmat, grillede grønnsaker, løksuppe, kjøttboller, sjokolademousse, sjokoladekake.
LÆR MER OM OLIVENOLJE
- Ta turen innom en av våre butikker, snakk med en av våre kunnskapsrike ansatte, eller gå inn på olivenlunden1830.no
- For mer informasjon og gode oppskrifter : olivenlunden1830.no and og følg oss på @olivenlunden1830