Min profil

Apadrinaunolivo b

Kaldpresset olivenolje – vår prosess.

Alle våre olivenoljer er extra virgin olivenolje og nøye utvalgt etter de strengeste krav til kvalitet. De testes på ulike parametere og tappes av oss på egne flasker/bokser der opprinnelse, produsent, olivensort og innhøstingsdato er beskrevet. Oljene er kun fremstilt av håndplukket, fersk olivenfrukt som kaldpresses kort tid, senest innen 24 timer, etter høsting. Våre fantastiske olivenoljer er alle kaldpresset olivenolje. 

Olivenolje har i mange år vært en viktig ingrediens i matlagingen langs middelhavet. Prosessen av å fremstille olivenolje har holdt familier samlet på tvers av generasjoner. Det ligger mange timer med hardt og nøysomt arbeid bak det ferdige produktet.Vi skal nå se nærmere på ulikhetene i prosessen for kaldpresset olivenolje og olivenolje.

Fundamentet

Olivenbøndene ved Middelhavet har i en årrekke produsert olivenolje av ypperste kvalitet ved nøysomt og hardt arbeid. Likevel er det også en del andre faktorer som skal spille på lag med olivenbonden. Prosessen starter på olivenlundene hvor jordsmonn og klima er avgjørende faktorer for årets innhøsting av oliven.

Videre er det bondens valg av gjødsling og bekjempelse av skadedyr, tidspunkt og metode olivenen blir innhøstet på som står sentralt. Tidspunktet for innhøstingen har påvirkning for olivens videre modning. Prosessen fra plukking til pressing må skje så rask som mulig for å beholde de gode antioksidantene og vitaminene, samt hindre at syrenivået blir for høyt.

Fra vår olivenlund

På slutten av vinteren, så snart risikoen for frost er over, beskjærer vi våre oliventrær for å gjøre plass til grenene som vil bære den nye innhøstingen. Om våren fjerner vi ugress og gjødsler jorda. Når oliventrærne blomstrer i mai krysser vi fingrene for at Mistralvinden vil pollinere blomstene.

Hele sommeren sørger vi for at våre trær er sterke og sunne for å sikre kvaliteten på den nye frukten som gir løfte om en lovende innhøsting. Når høsten kommer, modnes olivenene langsomt under den provencalske solen. Og endelig tilslutt; innhøstingen. Våre garn er lagt ut under oliventrærne og innhøstingen kan begynne! Vi må jobbe fort; for å sikre at olivenene beholder alle kvaliteter og smaker intakt, må vi høste olivenene og frakte dem til møllen i Luberon for pressing samme dag.

De 11 tonn oliven vi høstet vil gi oss 2 000 liter olje, men kun 4 000 bokser vil bære det prestisjetunge Heritage navnet fra Maison Brémond 1830. Frukten av vårt arbeid og den overføringen av årelange tradisjoner fra en generasjon til den neste.

Produksjonen

Våre oliven blir mekanisk høstet ved hjelp av silikonstenger festet til en fjernstyrt «leddarm» som kan bevege seg forsiktig hvor som helst i treet. Denne metoden effektiviserer innhøstingen av oliven, og olivenen fraktes til olivenmøllen i Volx, Luberon, på kun noen få timer. Ved å presse olivenene så kort tid etter plukking oppnås en extra virgin olivenolje av ypperste kvalitet. Alle våre olivenoljer er nøye utvalgt etter de strengeste krav til kvalitet. De testes på ulike parametere og tappes av oss på egne flasker/bokser der opprinnelse, produsent, olivensort og innhøstingsdato er beskrevet. Oljene er kun fremstilt av håndplukket, fersk olivenfrukt som kaldpresses kort tid, senest innen 24 timer, etter høsting.

Fremstilling av kaldpresset olivenolje og olivenolje.

Fremstillingen kan i dag gjøres på to ulike måter, enten raffinering ved kjemiske løsemidler og varmebehandling fra kaldpressingen eller ved mekanisk kaldpressing. Her brukes hele frukten også stilken.

Kaldpresset olivenolje

Kaldpresset olivenolje har en prosess hvor temperaturen blir holdt under 26 grader. Dette gir olivenoljen en mye høyere kvalitet enn om temperaturen stiger over disse gradene.

Extra virgin olivenolje er derfor en kaldpresset olivenolje.

Extra virgin olivenolje har et mål når det kommer til oljens frie fettsyrer, dette angis henholdsvis i prosent. Kaldpresset Extra virgin olivenolje skal ha en surhetsgrad på under 0,8. Lavere surhetsgrad gir en høyere kvalitet på oljen.

Olivenbonden følger nøysomt med på temperaturen under prosessen til kaldpresset olivenolje da dette er et viktig element i å lage olivenolje med meget god kvalitet og næringsinnhold. Dersom temperaturen blir for høy, mister oljen viktige næringsstoffer, mister noe smak og surhetsgraden vil da være høyere.

Extra Virgin Olivenolje, en kaldpresset olivenolje

Den populære Extra Virgin olivenoljen får vi kun ved kaldpressing, derav er den ekstra god på smak og næringsinnhold – noe som gjør dette til en olivenolje med meget god kvalitet. Antioksidantene i olivenoljen er bevart i kaldpresset olje. Dere som er opptatt av rene, smaksrike og næringsrike produkter bør definitivt velge denne olivenoljen.

Virgin Olivenolje

Virgin olivenolje fremstilles ved å presse ut den resterende olivenoljen fra avfallet fra Extra Virgin olivenolje. Den vil da være en olivenolje med fortsatt mye god smak og næringsinnhold.

Olivenolje

Olivenoljen som går under kategorien som navnet tilsier er produsert av det samme avfallet, men på veldig høy temperatur, dette kalles raffinering. Dette er en olivenolje med høyt innhold av frie radikaler, noe som gir et høyt syreinnhold. I tillegg har den lite smak i forhold til de to kategoriene som vi tidligere har nevnt og ikke minst mange færre næringsstoffer.

Når oljen er skilt fra olivenfrukten og oljen er ren tappes den på flasker.

Middelhavsområdet er hovedbasen

Vi kan trygt si at landene rundt Middelhavet står for den største delen av produksjonen av olivenolje. Spania, Italia, Hellas og Tunisia er velkjente land som produserer det høyeste volumet av olivenolje. Men Frankrike, hvor Olivenlunden 1830 (Maison Bremond 1830) er fra, produserer også omtrent 5000 tonn olivenolje hvert år, og nesten 90 % er ekstra virgin olivenolje.

Frankrike

Frankrike har stolte og lange tradisjoner på olivenolje. Det er gjort funn av fossile blader fra oliventre. som stammer helt tilbake til 8000 år før vår tidsregning. Vi skal likevel frem til år 600 før vår tidsregning for at oliventrærne var kultivert for olivenoljeproduksjon. På 1800 tallet ble oliventreet et viktig symbol på provencalsk identitet.  

I dag produseres mesteparten av den franske  olivenoljen i det sørøstlige Frankrike, La Provence. Det idylliske turkisblå havet og varmen fra solen omkranser de vakre olivenlundene. 

Den franske olivenolje produksjonen utgjør 1 % av verdensproduksjonen. Etter første verdenskrig ble flere oliventrær erstattet med druer. I dag plantes det årlig nye oliventrær og utviklingen i Frankrike er i full ekspansjon.

Italia

Italia produserte fire ganger så mye som Spania for nesten hundre år siden, på 1930 tallet. Idag har Italia mer enn 350 sorter oliven hvor noen de mest vanligste sortene er: Frantoio, Moraiolo Leccino, Piantone di Mogliano. Toscana er ledende område på å produsere olivenolje med høy kvalitet.

Spania

Etter 90 tallet har Spania økt sin produksjon av olivenolje og har gjennom flere år mer produksjon enn Italia som har vært et av de ledende landene. Oliven vokser i hele Spania og inngår i Middelhavsklima sonen. Regionen Andalusien står for så mye som 80 % av produksjonen.

Hellas

Det tredje største landet som produserer olivenolje er Hellas.

Feriefavoritten Kreta har olivenoljeproduksjon hvor vakre Sitia er en hovedstad for olivenlundene. Der kan man som turister blant annet få en uforglemmelig omvisning.

Holdbarhet og oppbevaring

Innhøstingen av oliven er som nevnt mellom oktober og februar, og olivenoljen blir produsert fortløpende etter innhøstingen. Olivenolje er et produkt som er ferskvare og den er holdbar i ca 2 år etter at den er tappet på flaske. En åpnet flaske bør brukes innen et halvt år.

Olivenoljen påvirkes av ulike elementer som lys, luft og temperatur. Det beste for olivenoljen er å bli oppbevart på et mørkt og nokså kaldt sted, men ikke så kaldt som i et kjøleskap.

Næringsinnhold

Enumettet fett, antioksidanter, magnesium, fosfor, kalium, mangan og vitaminene A og E er næringsinnholdet i olivenoljen. Næringsinnholdet er betydelig større og helsegevinstene flere i Extra Virgin olivenolje. Studier viser at disse er faktorer som kan gi høyere levealder og være beskyttende mot hjerte- og karsykdommer.

Kaldpresset olivenolje som vi anbefaler

Høstolje

Årets Høstolje kommer fra Andalusia-regionen i Spania. I den nydelige byen Sevilla har Marina Segura tatt over familiebedriften, Segura y Mancha. Her fremstiller hun høykvalitets olivenoljer fulle av polyfenoler (naturlige antioksidanter). Høstoljen er intens og urtepreget med flott duft av røde frukter, te og bergamot.

Il Viuzzo olivenolje

Fruktig og grønn olivenolje, pikant og intens med en eksplosjon av ruccola, gress og tomatplante.  Innhøsting: Oktober 2021. Passer til Asparges, brekkbønner, grillmat, gryteretter, linser, belgfrukt, supper, lammekjøtt, rødt kjøtt, biff tartar, asiatisk mat, wok, rotgrønnsaker, sopp, til ceviche (blandet med sitrus), sjokoladekake, brownies og sjokolademousse.

Heritage økologisk olivenolje

Heritage Økologisk er en utvalgt olivenolje fra vår egen olivenlund i Provence. Oliven blir presset på olivenmøllen i Volx, Luberon, kun få timer etter innhøsting. Ved å presse olivenene så kort tid etter plukking oppnås en extra virgin olivenolje av ypperste kvalitet. Modnet frukt, floral og fyldig med aromatiske noter av tomater, røde bær og nøtter. I munnen oppdager man noter av endive, blomster og tørket frukt. Mild og fyldig i starten, for så å gi plass til en gradvis bitterhet og et snev av stramhet fra oliven plukket i begynnelsen av innhøstingen.

Olivenolje med rosmarin – kaldpresset olivenolje

Denne smaksatte olivenoljen kommer fra Umbria, en Italiensk region der oliven og rosmarin vokser side ved side. Etter høstingen, som skjer mellom oktober og november, kaldpresses olivenene sammen med rosmarinen, dagen etter høsting. Et 100 % naturlig produkt. Prøv den med kjøtt, salater, poteter og andre salte retter.

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt