Min profil

Epices ©FQ BD

Smakstilsetningene som setter prikken over ièn

I løpet av en uke bruker de fleste av oss flere timer på kjøkkenet for å lage smaksrik, næringsrik og god mat. Det er stadig viktigere for oss med gode kvalitets råvarer, bærekraft og råvarens historie. Vi skal se nærmere på noen av smakstilsetningene du bør ha på kjøkkenet ditt. 

Olivenolje 

Olivenolje er en klassiker og et must i dagens kjøkken når det kommer til smakstilsetningene du bør ha. Den har en enorm rekkevidde når det kommer til bruksområder. Det å investere i en olivenolje med god kvalitet er et godt valg som ikke bare vil løfte smaken på retten, men også øke næringsinnholdet slik at retten blir komplett. 

Extra virgin olivenolje er laget ved første gangs kaldpressing, og er en 100% ren juice av oliven. Denne typen er av ypperste kvalitet og ikke minst den beste om vi ser på helsefordelene ved bruk av denne oljen i maten. Vår Centonze Olivenolje fra Centonze i Sicilia er en smaksrik olje med hint av tomatplante, eple og artisjokk og som absolutt er verdt å prøve ut som smakstilsetning i dine retter.

Visste du forresten at du kan bruke olivenolje i bakingen?

Balsamico

Balsamico er en eksklusiv eddik som er lagret i flere år for å få frem den gode smaken. Selvet ordet Balsamico har en historie som strekker seg tilbake til 1747. Det ble første gang nevnt i forbindelse med registrering over husholdningens druehøst hos hertugen i Modenas i Italia. De første århundre ble denne eddiken brukt først og fremst til medisinsk bruk og dens virkning lik eliksir og balsam, derav navnet balsamico. 

Den finnes i mange ulike smaksvarianter, noe som gjør at den passer like godt til en matrett, en dessert som til en deilig drink. Balsamico fremmer smakene i retten og setter prikken over ién på retten din. I tillegg har den en nydelig farge og konsistens, som gjør den perfekt til å pynte retten med. Vi har et stort utvalg av balsamico med ulike smaker som er perfekt til sommersalaten, som tilbehør til grillmaten eller til desserter som pavlova og is. Vi har flere gode balsamico varianter hos oss, som passer perfekt til de ulike rettene eller til en drink. Vi har har ulike smaker etter  de ulike ønskene på smakstilsetningene.

Vår Limonicino Balsamico er utviklet for en smakstilsetning i drinker med en syrlig og frisk smak, og er en sjelden balsamico. Denne kan like til brukes i matlaging om man er ute etter den syrlige smaken som sitron har. 

Havsalt og pepper

Salt og pepper er to velkjente ingredienser på ethvert kjøkken verden over. Havsaltet er et salt som har bevart alle sine mineraler, jod og magnesium, dette gjør havsalt til et sunt salt. Havsaltet fremmer de gode smakene i matlagingen. Havsaltet kan brukes til alt fra kjøtt, fisk, grønnsaker, is og kaker. Vårt havsalt fra Camargue vil bli en ny favoritt på ditt kjøkken.  

Pepper er et krydder som har en lang historie bak seg med røtter i India, og kalles kongen av krydder. Sort, hvitt, rosépepper eller grønt pepper. I tillegg til å heve smaken i maten er pepper proppfull av antioksidanter som styrker immunforsvaret ditt. Pepper kan brukes i drikker som golden mylk like fullt som i matlagingen. Pepper passer til alle  krydderblandinger og matretter, det gjelder å finne sitt favoritt pepper. Hel pepper tåler lang koketid og dermed er det krydderet som brukes til kraft, supper og gryteretter. 

Vårt sorte kampotpepper er høstet når det fremdeles er grønt, det ligger i solen til etter-moding slik at pepperet får den fine og mørke fargen sin. Dette pepperet passer perfekt til grønnsaker,  ost – og spesielt godt til chèvre, pasta og kjøtt.

Salt og pepper er de smakstilsetningene som alltid får sin plass i matlagingen.

Honning

Naturens egne søtning. 

Honning  er i dag en av smakstilsetningene som blir brukt istedenfor sukker. Kastanjehonning er den type honning som er mest brukt til matlaging. Kastanjehonningen er flytende og har en fyldig aromatisk og treaktig smak. Vår kastanjehonning er fra Provence og er proppfull av vitaminer og mineraler. Den er perfekt til å ha i teen, som tilbehør til ostefatet, som pålegg eller til bakingen. 

Hot saus

Hot saus er stadig en mer populær ingrediens på kjøkkenet som gir retten en kraftfull smak. Hot saus er som navnet tilsier en sterk saus med masse smak.

Den er populær å brukes som en deilig og smakfull marinade, men hva er egentlig hot saus? 

Det finnes mange ulike varianter, men fellesnevneren for samtlige er: Chilipepper. De ulike chilipepperne er blitt brukt i over 6000år i Mexico og deler av Amerika, men først ved kontakt mellom Spania og Portugal på 1500-tallet at den kom til Europa, Asia og Afrika og dermed ble et av krydderne som blir mest bruk.

Dette krydderet er selve grunnmuren i hot sausen. For å gjøre sausen enda sunnere, kan man fermentere sausen noe som er gull verdt for tarmfloraen din. Styrket tarmflora er lik styrket immunforsvar. Sausen er spesielt populær til kyllingvinger,  nugget eller  til grillmaten. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Om du ønsker en mildere smak er vårt tips å tilsette rømme til hot sausen. Vår Piri Piri er en smaksrik hot saus med smak av deilige krydder og chili. 

Sennep

I dag finnes det så mange ulike typer sennep, alt fra sterke til søte som passer til hver sine retter. Fellesnevneren er smaksrik. Sennep brukes alene som smakstilsetning eller sammen med andre typer smakstilsetninger. Ikke minst er sennep er en viktig ingrediens i ulike sauser, marinader og dressinger såvel som til en deilig ostesmørbrød til lunsj.

Historien strekker seg tilbake til Hellas, og lengre tilbake enn vår tidsregning. Grekerne tok i bruk sennepsfrøene, mens det er romere som brakte denne varen ut i Europa da de erobret land etter land. Det var lett å få det til og derfor ble det en vanlig å dyrke frem i de ulike klosterhagene rundt omkring. I middelalderen var sennepsfrøet et av de mest brukte krydderne, så vel som hos de fattige som hos de rike. 

Vår sennep med kampotpepper er en elegant smakfull sennep fra Frankrike med pepper fra Kambodsja. Den er fantastisk som smakstilsetning alene til spekematen eller ved siden av potetsalaten til grillmaten en deilig sommerdag. 

Urter

Urter gir maten en fyldigere og større smaks skala. Urter er en fellesbetegnelse på ulike planter som blir brukt i maten. De ulike rettene har alle en eller flere urter som er en perfekt smakstilsetning. Dill er en velkjent brukt urt når det kommer til sjømat, Oregano har fått sin plass på pizzaen og sitronmelisse både dekorerer og hever smaken på desserten. Vi har en serie med salt og ulike tørkede urter som er tilpasset de ulike matrettene. Urtesalt til fisk, urtesalt til kjøtt eller urtesalt til salat og pasta, disse urtesaltene vil gi matretten det lille ekstra. Gode råvarer og kvalitets smakstilsetninger er en kombinasjon som aldri vil slå feil. Urtesaltet er også et perfekt  krydder til hjemmelaget potetgull.

Med disse smakstilsetningene er det bare å leke med kreativiteten, nyte matlagingen og skape gode minner rundt  et smaksrikt måltid med dine kjære.

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt