Min profil

08 1230x1246 BLOGGSIDE OLIVENOLJE 12

Mild, balansert eller intens olivenolje

Hva er forskjellen?
Vi deler ofte opp høykvalitets extra virgin olivenoljer i tre ulike kategorier: mild, balansert og intens olivenolje. En olivenoljes smak er kompleks, og det er mange faktorer som avgjør olivenoljens intensitet. Intensiteten avhenger av oliventype, klima, innhøsting, jordsmonn og lokale tradisjoner.
Alle tre typene kan være både fruktige eller urtepregede, men hver av dem har sine særtrekk knyttet til smak og passer derfor til ulik bruk og i kombinasjon med ulike råvarer. Så hva er egentlig forskjellen og hvilken olje bruker du når?

Milde olivenoljer
Milde olivenoljer lages enten av milde olivensorter eller av olivenfrukt som er presset når de er på et sent tidspunkt i modningsfasen.
Milde olivenoljer er delikate i sin smak og det finnes ikke spor av bitterhet eller ardens i disse oljene. Dette gjør at mild olivenolje er et godt substitutt for eksempelvis smør og andre oljer. Milde olivenoljer er derfor fantastisk til både steking og baking og gir en luftig og saftig bakst. Videre passer milde olivenoljer godt til delikate, milde og lette retter som hvit fisk og sjømat, rå eller kokte grønnsaker, salater og milde desserter.

Balanserte olivenoljer
I munnen har en balansert olivenolje harmoni mellom bitterhet og pikant smak.
De balanserte oljene har ofte en balansert krydret og gressaktig ettersmak. Denne typen olivenoljer passer best til balanserte retter som pasta, salater, rå, kokte eller ovnsbakte grønnsaker, lyst kjøtt, supper, rå fisk eller laks og bacalao.

Intense olivenoljer
Intens olivenolje er betegnelsen på olivenoljene som produseres av grønn olivenfrukt som er på et tidlig stadie i modningsfasen. Disse olivenoljene har et høyt innhold av polyfenoler (antioksidanter). Intens olivenolje er urtepreget, har høyt innhold av bitterhet og pikant smak.
Intense oljer passer godt til intense retter som pasta, rødt kjøtt, grillede retter, spekemat, rå, kokte eller ovnsbakte grønnsaker eller intense desserter (eksempelvis med sjokolade).

 

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt