Min profil

08 1230x1246 BLOGGSIDE OLIVENOLJE 14

Hvorfor er olivenolje sunt?

Hvorfor er olivenolje sunt?
Olivenolje er sunt av mange grunner og alle burde konsumere litt olivenolje hver dag. En av grunnene til dette er selvsagt den gode smaken, men uavhengig av smak har extra virgin olivenolje av god kvalitet også mange helseeffekter.

I kulturer med olivenoljebasert diett (for eksempel på Kreta), er det påvist markert lavere forekomst av vår tids typiske folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer, allergier, diabetes 2 og visse former for kreft. God olivenolje er proppfull av vitaminer og antioksidanter og fettet er sunt (hovedsakelig énumettet) og bryter ned det farlige kolesterolet.

Derfor bør du passe på å få i deg litt olivenolje hver dag. Start dagen med en spiseskje olivenolje i frokosten, for å piffe opp salaten din eller som oljen du velger til steking.

5 helseeffekter av god olivenolje:

  • Olivenolje har en høy andel av umettet fett. Dette er det fettet som omtales som “det sunne fettet”. Umettet fett bryter ned det farlige kolesterolet (LDL) og bygger opp det gode (HDL). Dermed er bruk av høykvalitets olivenolje med på å redusere faren for hjerte- og karsykdommer.
  • En olivenolje av høy kvalitet inneholder store mengder antioksidanter (tokoferoler, særlig e-vitaminer og polyfenoler). Disse antioksidantene er med på å forhindre celleoksidasjon og minsker forekomsten av frie radikaler.
  • God olivenolje forbedrer fordøyelsen vår ved å gjøre tarmveggene smidigere, slik at avfallsproduktene lettere kan passere. Videre minsker olivenolje faren for magesår og alvorlig fedme, bedrer blodsukkerverdiene og lipidprofilen.
  • God olivenolje minsker faren for blodpropp gjennom forbedring i koaguleringsmekanismen. Det er dels antioksidantene som hindrer dannelse av blodpropper, og dels at innsidene av blodkarene holder seg smidig.
  • Olivenolje minsker faren for hudskader ved UV-stråling. Dette skyldes som tidligere nevnt, den høye andelen av antioksidanter man finner i høykvalitets olivenolje.

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt