Det finnes et hav av olivenoljer å velge mellom og extra virgin-betegnelsen alene er ingen garanti for at en olivenolje er god og av kvalitet. En høykvalitets olivenolje er litt dyrere enn de billigste oljene da denne kun inneholder ren fruktsaft fra oliven fra den siste innhøstingen (uten tilsetninger eller innblandinger).
Noen av de billigste olivenoljene kan være presset med oliven av dårligere kvalitet eller fra fjorårets innhøsting, og det hender at de er iblandet andre komponenter for justering av lukt, smak og syrenivå.
At de billigere olivenoljene kan være iblandet andre komponenter eller produsert av oliven med dårligere kvalitet, påvirker ikke bare smaken, men i stor grad også kvalitet og helsefordelene bruk av olivenolje potensielt gir. Det er mye å tjene, rent helsemessig, på å investere i en olje av ekte kvalitet.
Er du i tvil om hva du skal se etter og hvilken olje du skal velge? Her er en enkel sjekkliste som forklarer deg hva du må se etter når du kjøper olivenolje!
1. Se på etiketten
Les alltid på etiketten når du velger din olivenolje. Informasjonen på etiketten, eller mangelen på den, sier mye om innholdet i flasken. En god olivenolje skal alltid ha full sporbarhet tilbake til produsenten.
På flasken skal du alltid kunne lese:
Innhøsting og holdbarhet. Olivenolje er ferskvare og blir ikke bedre med årene. Holdbarheten er omtrent 18-24 md fra pressing, holdbarhetsdato skal derfor alltid stå på flasken. Oljen bør også være presset på oliven fra den siste innhøstingen og produksjonsårgang skal være angitt.
Merk at olivenolje som har gått ut på dato fortsatt kan være god lenge etter utløpsdato. Det er ikke farlig å bruke den, men den vil etter hvert miste sine gode, aromatiske komponenter. En olivenolje som er dårlig, smaker harskt.
Oliventype. Hvilken eller hvilke typer oliven oljen består av er essensiell informasjon og skal alltid være angitt på flasken.
Opprinnelse. Sporbarhet er viktig når du kjøper en olivenolje. Informasjon som begrenser seg til for eksempel “extra virgin oil from Italy” er ikke tilfredsstillende informativt. Oljen skal alltid være merket med opprinnelsesbetegnelse, dvs. navngitt produsent og produksjonssted (eventuelt navn på olivenlunden)
Psst.. Lær mer om våre produsenter her!
2. Smak på oljen
Å smake på olivenoljen er den beste måten å avgjøre oljens kvalitet.
Hell litt av oljen i et lite glass eller en skje, varm glasset med en hånd, mens du dekker det til med den andre. Lukt på oljen og dens aromaer. Du skal kunne lukte ferske aromaer. En urtepreget olje vil ha aromaer som blant annet oliven, gress eller friske urter. Og en fruktig olje har aromaer som eple, banan eller tørket frukt.
Når du smaker på oljen, skal du kunne kjenne ferske noter (urtepreget eller fruktige). Om du kjenner at det brenner eller stikker i halsen når den svelges er dette et godt tegn som forteller deg at oljen er full av antioksidanter.
For oss er det viktig at du får en høykvalitets olivenolje du er fornøyd med og liker, derfor har du muligheten til å lukte og smake på alle våre olivenoljer før du kjøper dem!
3. Farge (velg rett farge på flasken)
Farge er viktig når du kjøper olivenolje. Mange tror at fargen på selve olivenoljen er et kvalitetstegn og det viktigste når de handler olivenolje, men denne er derimot kun en indikator på oljens oliventype / smaksprofil. Den fargen det er viktig å bemerke seg når du kjøper olivenolje, er faktisk fargen på flasken.
Enhver olivenolje-selger med respekt for olivenolje selger sine olivenoljer i flasker av mørkt, farget glass eller metall. Du skal altså ikke en gang kunne se fargen på olivenoljen før du åpner flasken.
Olivenoljens holdbarhet avhenger i stor grad av flasken eller boksen den kommer på. Eksponering til lys og luft starter en oksideringsprosess som gjør at olivenoljen blir raskere dårlig. Se derfor alltid etter olivenolje i mørke flasker eller av metall. Styr alltid unna flasker i klart glass.
Husk også: Mange lar oljen stå på kjøkkenbenken ved siden av komfyren, men oljen holder seg aller best dersom du oppbevarer den på et sted med mer jevn temperatur. Perfekt temperatur for oppbevaring er mellom 10 og 25 grader. Har du kjøpt olivenolje som er tappet på mørk flaske eller boks som beskytter oljen mot lys kan den stå på kjøkkenbenken. Det er også viktig at olivenoljen er beskyttet mot luft. Bruk alltid helletut med lokk for å beskytte mot luft.
4. Innhøsting
Innhøsting er et hett diskusjonsemne mellom olivenoljeprodusenter. Når plukker man olivenene sine? Innhøstingen vil også variere fra år til år, avhengig av klima og modningsgraden på olivenfrukten.
Innhøstingstidspunktet har i utgangspunktet ikke noe å si for kvaliteten på olivenoljen, men har stor påvirkning på farge, lukt og smak, og appellerer derfor ulikt til den individuelles preferanser.
5. Smaksprofil
Vi deler ofte opp høykvalitets extra virgin olivenoljer i tre ulike kategorier: mild, balansert og intens olivenolje. En olivenoljes smak er kompleks, og det er mange faktorer som avgjør olivenoljens smak og intensitet (jordsmonn, oliventype og tid for innhøsting).
Alle typene av intensitet kan være både fruktige eller urtepregede, men hver av dem har sine særtrekk knyttet til smak og passer derfor til ulik bruk og i kombinasjon med ulike råvarer. Vit derfor hva du helst vil bruke oljen din til før du kjøper den!
Lær mer om milde, fruktige og intense olivenoljer her!
Klar til å velge en olje?
Er du klar til å velge din neste olivenolje? Klikk deg inn på en av våre Grand Cru olivenoljer for å lære mer om den enkelte oljens produsent, olivenlund, oliventype, innhøsting og mer.