Er du blant dem som tror det er farlig å steke med olivenolje? Da tar du feil. Extra Virgin olivenolje er faktisk en av de sunneste typene olje du kan steke i. Olivenolje tåler både sterk varme og er full av vitaminer og antioksidanter – alt man kan tenke seg i en stekeolje.
Hvorfor bruke en god olivenolje til steking og baking?
- Olivenolje tåler sterk varme
- Olivenolje er full av vitaminer og antioksidanter
- Olivenolje beholder den gode smaken på råvarene
- Olivenolje gjør baksten saftigere
Hvilken olivenolje bør man steke i?
Selv om fordelene ved å steke mat i olivenolje er mange, mister oljen derimot sine beste aromakomponenter når den varmes opp over 70°C. Derfor bruker man ikke de aller beste og dyreste oljene når man skal steke eller varme dem. Det er likevel viktig at stekeoljen er av god kvalitet dersom maten skal bli god og de helsebringende effektene skal beholdes.
Vi, i Olivenlunden 1830, synes alle skal kunne bruke god olivenolje til steking og baking i hverdagen. Derfor har vi utviklet vår helt egne “hverdagsolje”. Hverdagsoljen er en olivenolje fra Peloponnes i Hellas som er ment til hverdagsbruk. Denne oljen er perfekt til både steking og baking fordi den har en mild og fruktig smak som ikke setter sterk smak på maten, men likevel fremhever alle de gode smakene i retten du lager.
Olivenoljen har et høyt røykpunkt
Ved langvarig steking på høye temperaturer begynner en molekylær nedbrytning, og helsefarlige forbindelser kan oppstå med alle matfett-typer. Olivenolje tåler imidlertid sterkere varme enn for eksempel smør, margarin, solsikkeolje, soyaolje og maisolje. Olivenolje har et røykpunkt på opptil 210-220°C i motsetning til de fleste andre matfett-typene som har et røykpunkt på 160–170°C.
Derfor er olivenolje blant de aller sunneste fett-typene man kan steke, wokke eller fritere i.
Og du? Husk: Jo høyere kvalitet på olivenoljen, jo høyere røykpunkt tåler den!