Min profil

Riktig oppbevaring av olivenolje for lengst levetid

Extra virgin olivenolje kan ses på som en ferskpresset juice. Som alt annet, vil også denne gå dårlig. Men, i motsetning til vin, forbedres ikke ekstra virgin olivenolje seg med alderen. Når det gjelder oppbevaring av olivenolje, er det to ting du bør vurdere: hvor du lagrer den og hvordan du lagrer den. Varme, luft og lys er de tre største fiendene til olivenolje når det kommer til oppbevaring. 

Slipp å tenke på riktig oppbevaring av olivenolje. Bruk den!

Mange sparer ekstra virgin olivenolje av god kvalitet til spesielle anledninger, men det er et ferskt produkt som bør konsumeres! Etter at den er tappet på flaske, har olivenoljen en holdbarhet på ca. 18-24 måneder. Ekstra virgin olivenolje bør altså kjøpes innen 12 til 18 måneder etter innhøstingsdatoen, og bør brukes opp innen seks måneder etter åpning. Vi anbefaler å bruke opp oljen innen 30 til 60 dager etter åpning. Husk at ekstra virgin olivenolje av høy kvalitet gir de absolutt beste helsefordelene og smakene når den er fersk.

Beskytt den mot varme

Har du oljen stående ved siden av komfyren? Flytt den! Olivenolje bør ikke oppbevares ved siden av komfyren, da dette utsetter oljen for varme. Har du lys under skapene, bør du også unngå å sette olivenoljen her, da dette også vil bidra til varierende temperatur. Olivenolje liker jevn temperatur og trives best på et mørkt og kjølig sted. 

Beskytt den mot luft

Det er også viktig å begrense oljens eksponering for oksygen. Over tid kan oksygen forringe kvaliteten på oljen, og til slutt gjøre den harsk. Bruk oljen like etter at du har kjøpt den, og oppbevar den alltid med hette eller lokk. Bortsett fra å kjøpe den ferskeste oljen, velg en som kommer i enten en farget glassflaske eller en ikke-reaktiv metallbeholder (for å holde ut lys) som har en tett, gjenlukkbar hette. Kjøper du i stort kvantum, kan du med fordel helle litt over i en mindre beholder slik at du unngår å åpne den store beholderen ofte, og at luft kommer inn. 

Beskytt den mot lys

Langvarig eksponering for lys kan forringe mengden og kvaliteten på antioksidantene som finnes i olivenoljen. Den bør altså oppbevares vekk fra direkte lys da eksponering for lys dramatisk forkorter holdbarheten. Det beste er om den er pakket inn i mørkt glass eller boks for å redusere lyseksponering.

Bør olivenolje oppbevares i kjøleskap?

De som lurer på hvordan de skal lagre olivenolje, må først og fremst huske på at denne maten spesielt lider av lave og høye temperaturer, som akselererer harskningsprosessen, og kompromitterer aromaene. Å oppbevare olivenoljen i kjøleskapet er ikke et gunstig oppbevaringssted for oljen, fordi forskjellen på temperatur i rommet og i kjøleskapet er så stor. I stedet for bør du sette olivenoljen i et kjøkkenskap. Gjerne velg et skap nær der den brukes mest. 

Sørg for riktig oppbevaring av olivenolje

Riktig oppbevaring av olivenolje vil altså ha effekt på hvor lenge den holder seg. Oppbevar derfor ekstra virgin olivenolje vekk fra lys, luft og varme. Disse elementene akselererer oksidasjonsprosessen som fører til harskning. Siden oksidasjon skjer naturlig over tid, er det best å bruke oljen når den er åpen, og i løpet av de første 6 månedene. Den optimale lagringstemperaturen for olivenolje er mellom 14 og 18 grader. Eksponering for varmere temperaturer fører til at det utvikles ubehagelige smaker i olivenoljen, og dette vil vi gjerne unngå.

Kanskje du også er intressert i

Årets juleavis!

Juleavisen inneholder en rekke fristende oppskrifter, inspirasjon samt alle våre anbefalte julegaver som nå er tilgjengelig både på nett og i butikk.

Hvorfor vi elsker italiensk mat og matlaging

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Hva er typisk høstmat?

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,