Vi ønsker deg en riktig god jul og et godt nytt år!
C Moirenc

Hvor lang holdbarhet har egentlig olivenolje?

Du vet at olivenolje kommer med en utløpsdato, som nesten all annen mat. Men betyr dette at olivenoljen faktisk blir dårlig? I denne veiledningen skal se på hvor lang holdbarhet olivenolje vanligvis har, om olivenolje blir dårlig eller ikke, og hvilke tegn du bør passe på hvis olivenoljen begynner å bli gammel.

Så lang holdbarhet har olivenolje

Blir olivenolje dårlig eller går ut på dato? Som du sikkert vet, er olivenolje presset fra en frukt. Tenk derfor på det som fruktjuice. Fruktjuice blir dårlig, gjør det ikke? Fra den er tappet på flaske har olivenolje en holdbarhet på ca. 18 til 24 måneder. Du syns kanskje dette høres lenge ut, men husk at en god del av denne tiden blir brukt på blant annet transport. Så når flasken kommer inn i butikkhyllen nær deg, har den allerede begynt og eldes. Sjekk gjerne best før-datoen før du kjøper en flaske for å være sikker på at du kjøper den ferskeste oljen som er tilgjengelig.

Og om best før-datoen: Dette er egentlig mer en retningslinje enn en hard og rask utløpsdato, ment for å bestemme friskheten til en uåpnet flaske. Når du har åpnet flasken, bør du i teorien prøve å bruke den opp innen 30 til 60 dager, og innen et år på det meste. Når det er sagt, trenger du ikke umiddelbart å kaste en flaske som er 30 dager gammel hvis den smaker og lukter greit.

Hvordan vite når olivenoljen er dårlig?

Hvis flasken din har endret seg fra gammel til harsk, ikke bekymre deg: Dette vil du merke. Hell ut en liten mengde og lukt. Hvis den er harsk, vil den lukte søtt på en dårlig måte. Det kan minne om frukt som har begynt å gjære eller råtne. Hvis du ikke kan se bare ved å lukte på det, smak litt uten å svelge det (bare snurre det i munnen). Hvis den er helt smakløs, føles fet i munnen eller har en «av» smak, er den harsk. Da er det på tide å kvitte seg med den. 

Er det OK å bruke utgått olivenolje?

Vanligvis er det ingen negative effekter ved å konsumere dårlig olivenolje, i motsetning til noen andre matprodukter som for eksempel kjøtt og fisk. Imidlertid vil harsk olivenolje påvirke smaken på retten negativt og kan gjøre den ubehagelig å spise. Olje som har blitt dårlig mangler også de gode helsefordelene som nettopp fersk extra virgin olivenolje inneholder, fordi antioksidantene i oljen har blitt nedbrutt. 

Vårt beste tips er så enkelt som å bruke sansene. Se, lukt og smak. Lukter olivenoljen rart? Hvordan ser fargen ut? Har smaken endret seg betydelig? Ikke bestått, la gå. Hvis den lukter fint og ser fin ut, er den OK å bruke. Vær oppmerksom på at smaken kanskje ikke er like kraftig som da du først kjøpte den. Toppen av smak nås mellom tre og åtte måneder, mens etter tolv måneder begynner nedgangen å bli tydelig merkbar. Grensen for forbruk bør ikke overstige 18 måneder fra tapping. 

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt