Min profil

08 1230x1246 BLOGGSIDE OLIVENOLJE 7

Écomusée / Olivenmuseet

Vi er stolte av Olivier Baussan som i 2006 grunnla Olivenmuseet i Volx (Provence). Museet er det eneste i sitt slag som rommer den levende olivenkulturen i Middelhavsregionen.

Her finner du en permanent samling av redskaper og bruksgjenstander, samt filmer og foto som forteller historien om den mangfoldige olivenkulturen. Dette er, for oss, en viktig kilde til inspirasjon, kunnskap og respekt for den kulturen vi forvalter i våre butikker.
I sommerhalvåret er det også utstillinger av moderne kunst i lokalene.
Museet har en egen restaurant som serverer sine retter utelukkende basert på lokale produkter. Du finner også en spesialbutikk hvor du kan smake og kjøpe de beste olivenoljene fra Provence.

Velkommen til oliventreets univers!
Comme le désert est le frère du désert, l’olivier va toujours vers l’olivier (Slik en ørken alltid vil være en bror av ørkenen, vil oliventrær alltid være forbundet med andre oliventrær). 

Slik begynte det hele for mer enn 20 år siden – mitt møte med olivenkulturen rundt Middelhavet. Jeg la ut på en vidunderlig oppdagelsesreise, på jakt etter olivenlundenes mange hemmeligheter.

På veien fikk jeg smake på de sjeldneste og mest utrolige olivenoljer, jeg fikk nyte mangfoldet i de særegne landskapene og jeg utviklet en dyp respekt for den store lidenskapen som olivenbønder har for «tusenårs-treet».

Jeg inviterte med meg 20 fotografer fra ulike soner rundt Middelhavet til å lage sine visjoner om hva oliventreet uttrykker. Vi reiste sammen, så jeg kunne se landskapet også gjennom deres ulike linser. Ønsket mitt var at de skulle løfte blikket, og med et kreativt øye trenge forbi den visuelle realitet, og gå i dybden av sine følelser for å tolke olivenkulturens mangfoldige uttrykk rundt Mare Nostrum – vårt kjære Middelhav.

Fotografiene ble i 1999 samlet i en stor utstilling med over 200 bilder under tittelen «Oliventreet – treet som samler oss». Utstillingen ble første gang vist på Det Arabiske Museet i Paris, senere i Madrid og Marseille samt i en rekke andre europeiske byer. Til slutt vandret utstillingen videre til Delft på oppdrag fra Jean Louis Dumas, sjefen for den mektige Hermès-gruppen.

Men utstillingen tok aldri riktig slutt. Som en logisk følge av dette arbeidet, oppsto nemlig min idé om å skape et levende historisk museum for olivenkulturen. Jeg ville, sammen med fotografiene, vise en stor samling av bruksgjenstander, redskap og botaniske elementer fra olivenkulturene rundt Middelhavet. Samtidig ville jeg vise frem hvordan lyrikere og billedkunstnere gjennom alle tider har latt seg inspirere av det poetiske univers som omgir oliventreet.

Gjennom de siste 10 årene har vi også jevnlig vist utstillinger av moderne kunst på Eco-museet. Vi arrangerer olivensmaking, kurs i lokal kokekunst og vi har et tett samarbeid med museets restaurantsjef, Virginie, som byr frem sine herlige provencalske småretter. Det har blitt en felles oase for de ulike kulturene jeg møtte for over 20 år siden.

Slik gikk det altså til at jeg grunnla Eco-museet for olivenkulturen i Volx i høy-Provence i 2006. Jeg ønsket å fortelle alle besøkende – også mine barn – den fascinerende historien om olivenbøndenes utrettelige arbeid gjennom generasjoner. Nå fortelles historien hver dag til stadig nye besøkende og jeg er stolt over at den fremover blir en viktig kilde for kunnskap og inspirasjon til alle i Olivenlunden 1830.

Olivier Baussan

 

 

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere,

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt